2019 legjobb online e-learning oldalai:


Már több cikkünkben is foglalkoztunk az önképzés fontosságával, ezért az alábbiakban szeretnénk pár példában is bemutatni az ingyenesen elérhető online kurzusok legjobbjait. Az interneten elérhető tanfolyamok nagy része az úgynevezett „self-paced”, azaz saját tempós módszerrel működik: a tanuló hozzáfér a teljes tananyaghoz, maga osztja be az idejét, és akkor halad tovább, amikor szeretne. Ezek mellett megtalálhatóak a hagyományos magánoktatáshoz hasonló skype-os tanfolyamok is, amik természetesen nem ingyenesek, hiszen azokon egy tanár segítségével haladhatunk végig a tananyagon.

Mivel a hazai egyetemek nagy része kizárólag csak zárt e-learning rendszert használ, ezért jóval kevesebb a magyar nyelven elérhető tartalom az interneten. Ha nem egyetemi kurzusokat szeretnénk tanulni, akkor azért jobb a helyzet: egyre több az ingyenes általános-, és középiskolai anyag, illetve rengeteg olyan speciális oktatóvideó van online, ami érdekesebbnél érdekesebb szakmákba enged betekintést.

A külföldi, angol nyelvű kurzusokból nincs hiány: szinte minden nevesebb egyetem elindította már az online képzéseit, és mára több, mint 10000 tananyag elérhető változatos kínálattal. Egy részük teljesen ingyenes, és csak az oklevélért kell fizetni, de még a fizetős oldalakon is lehetőségünk van 1 hónapos próbaverzióra, vagy kedvezményes kurzuskezdésre. Ezek összegyűjtve, értékelésekkel ezen az oldalon találhatók meg.

Az alábbiakban kiválogattunk néhány példát az idei legjobb külföldi e-learning oldalakból, de a végén a magyar nyelvű tananyagok közül is megmutatunk párat.

Coursera

Több, mint 190 egyetemmel és vállalattal karöltve a Coursera nem véletlenül a legnépszerűbb online önképző oldal: segítségével részt vehetünk ingyenes kurzusokon is, de lehetőségünk van fizetős, oklevelet kiállító tanfolyamokat is hallgatni. Idei kiemelt partnerük a Stanford Egyetem, ahol tanulhatunk machine learningről, játékelméletről, szociológiáról és közgazdaságtanról is.

EDX

Az EDX-en is hasonlóan sok lehetőséggel találkozunk: több, mint 2500 elérhető kurzusuk van, idén például a Harvard Egyetem segítségével válogattak össze érdekesebbnél érdekesebb tantárgyakat. Egyebek mellett idegtudomány, adatvizualizáció, szerződésjog, statisztika is tanulható.

Udemy

Ezen az oldalon nagyrészt fizetős tartalmak vannak, de jelenleg körülbelül 200 ingyenes tanfolyam is elérhető. A fizetős részleg körülbelül havi 50 ezer forintba kerül, és kiemelkedő minőségű anyagokkal van tele.

Khan Academy

A Khan Academy egy nonprofit szervezet, céljuk, hogy a világ minden részén elérhető ingyenes tanfolyamokat indítsanak. A felületen keresztül egyénre szabottan ismerkedhetünk meg a matematika, a mérnöki tudományok, az informatika és sok más egyéb szakterülettel is.

Kadenze

A Kadenze elsősorban művészeti témákban erős: zeneelméletet, filmművészetet, divatot, kultúrát tanulhatunk, de természetesen a manapság népszerű IT, design és business tananyagokat is megtalálhatók rajta.

És jöjjenek a magyar oldalak:

Learn Digital With Google


A Netacademia jelenleg 8 ingyenes minikurzust tartalmaz, valamint a Netacademia Classic és Új Netacademia csomagokat. A legolcsóbb, Classic csomag 130 ezer forintba kerül egy évre, ami a fizetős online e-learning oldalak mezőnyében egészen olcsónak számít.

Webuni

A Webunin csomagok helyett órákra fizethetünk be. Felépítése hasonló, mint a külföldi Skillshare oldalnak. Itt is nagyon széles a megtanulható anyagok palettája, a kurzusok minősége is változó sajnos, de választásunkat egy értékelési rendszer segíti.

Learn Digital With Google

A Google Digital jelenleg három kategóriában kínál tanfolyamokat: adatok és technológia, digitális marketing és karrierfejlesztés. Nagy részük ingyenes, viszonylag rövid, 1-2 modulos oktatóanyagot tartalmaz.

+ 1

Khan Academy (magyar nyelven)

Idén elindult a Khan Academy magyar nyelvű verziója is. Mivel nagyon friss az oldal, ezért még alig van fent lefordított tananyag, egyelőre csak pár tantárgyból elérhetők oktatóvideók. Az oldalt néhány lelkes önkéntes csinálja, munkájukat az alábbi oldalon támogathatjuk: http://akademiahataroknelkul.hu/tamogatas/