Ingyenes előadások és képzések a karantén idejére:


A koronavírus járvány miatt közel 1 milliárd embernek kell otthon maradnia a világ minden táján. Sokunknak gondot okozhat, hogy mit csináljunk az így felszabadult időnkkel, de szerencsére az interneten remek kezdeményezéseket találunk, amik segíthetnek átvészelni a következő időszakot. Előző cikkünkben foglalkoztunk már azokkal a podcastekkel, amik akár hónapokra is elegendő szakmai anyagot tudnak nyújtani ingyenesen. Ezen kívül a Facebookon is remek kezdeményezések indultak, ilyen például a „karantén klub“ is, ahol otthonról követhető programokat osztanak meg egymással az emberek, például múzeumok, mozik és zenei előadók programjai is elérhetőek már.

Tavaly összegyűjtöttük már 2019 legjobb online e-learning oldalait, most a járványra való tekintettel ingyenessé tett online kurzusokból és előadásokból készítettünk egy listát, amit az alábbiakban olvashattok.

TED-Ed@Home

A TED konferenciasorozatot valószínűleg senkinek sem kell bemutatni: a már 30 éve futó rendezvénysorozatot készítő szervezet 2006-ben ingyenesen elérhetővé tette az előadásait, mára így több, mint 3500 videójuk tekinthető meg az interneten. A videókat bárki feliratozhatja, az itthoni TED-es közösségnek köszönhetően 2500 videót nézhetünk meg magyar feliratokkal. A koronavírus miatt a TED most egy olyan hírlevelet indított, amiben általános iskolástól az egyetemi tananyagokig mindenféle témában töltenek fel videókat, amiket bárki ingyenesen követhet. A hírlevélre az alábbi linken lehet feliratkozni:

https://ed.ted.com/daily_newsletter

Yale

A neves amerikai magánegyetemen már régóta elérhetőek ingyenes bevezető kurzusok: jelenleg 30 kurzusok megtekinthető, amikben többek között a klímaváltozásról, pszichológiáról és a pénzügyi piacokról tartanak neves előadók órákat. A legnépszerűbb, boldogságról szóló 20 órás kurzusukat most a rendkívüli helyzet miatt újra mindenkinek elérhetővé tették a Courserán keresztül, ezt ezen a linken találjátok:

https://www.coursera.org/learn/the-science-of-well-being

LinkedIN Learning

A legnagyobb szakmai közösségi médiaportál már többször is előkerült cikkeinkben, ingyenesen hallgatható podcastjeiken kívül az online oktatóanyagaik is mindenkinek elérhetőek egy hónapig. Prezentációalapú kurzusaikat három csoportra oszthatjuk: vannak üzleti, tech és kreatív témaköreik, amiken belül számtalan oktatóanyagot találunk. Ezeket az alábbi linken tudjátok regisztráció után elérni:

https://learning.linkedin.com/content-library

Harvard

A Yale Egyetem mellett a Harvard is több előadását ingyenessé tette: informatikai, adatelemzési és humán területeken is hallgathatunk kurzusokat. A legnépszerűbbek között van a “bevezetés a számítástechnikába” előadásuk, az R statisztikai eszközről szóló kurzus, a Python és JavaScript webfejlesztésről szóló tananyag, illetve a sajnos nagyon aktuális “humanitárius reakció katasztrófák idején” előadás. Ezekre és sok más kurzusra is az EDX oldalán keresztül tudtok jelentkezni:

https://www.edx.org/school/harvardx

GreenFox Academy

A hazai coding bootcampek közül a GreenFox egyedüliként tette ingyenesen elérhetővé programozóképzését. A jelentkezők több időpont közül választhatnak, jelenleg az április 13-án és 20-én kezdődő kurzusok elérhetőek még. A hallgatók háromhetes időszak alatt 60 órában sajátíthatják el a webfejlesztés alapjait: HTML, CSS , Javascript, Bootstrap és GIT témakörökben lesznek előadások, amikre az alábbi hivatkozáson jelentkezhettek:

https://www.greenfoxacademy.com/esemenyeink/stayathome-coding-camp