Minden, amit egy recruiternek tudnia kell a Boolean keresésről (2. rész):


Az előző cikkünkben tárgyalt 6 Boolean operátor már elegendő lehet az alapvető toborzási kereséseinkhez, de ha nagyobb adatbázisokban kell kutatnunk önéletrajzokat, akkor szükségünk lehet bonyolultabb szűrési parancsokra. Az alábbi komplex Booleanek mind a Google-ön, mind a nagyobb jelöltkezelő rendszerekben segíthetnek finomítani a keresési eredményeinket, illetve a a Linkedin önéletrajz-keresési korlátozásait is megkerülhetjük velük.

Komplex Boolean operátorok

1. Hullámvonal (~)

2. Közelítés (NEAR)

3. Fájltípus (FILETYPE)

4. SITE:

Az alábbiakban pár példán keresztül bemutatjuk, hogy hogyan tudjuk használni ezeket:

1. Hullámvonal (~)

A hullámvonal jel keresési eredményünk szűkítéséhez és bővítéséhez használható, attól függően, hogyan kombináljuk más operátorokkal. Segítségével szinonimákra kereshetünk egyszerűen.

Ahogy előző cikkünkben is, most is egy JAVA fejlesztői keresés példáján keresztül mutatjuk be, hogy hogyan tudjuk specifikálni az eredményeinket úgy, hogy bizonyos típusú dokumentumokat is belefoglaljon a keresőmotor a találatainkba.

Ahhoz, hogy kifejezetten egy önéletrajzot vagy ennek szinonimáit (resume-t, CV-t, curriculum vitae-t) találjunk a fejlesztői keresésünkhöz, az alábbi karakterláncot kell beírnunk a Google-be:

~CV “java developer”

Mivel a CV szó szinonimája lehet olyan szavaknak, amiket nem szeretnénk a keresési eredményeink közt látni (pl.: álláshirdetés vagy pozíció leírás – “job description”), ezért kombinálhatjuk a NOT (vagy mínuszjel) boolean operátorral:

~CV “java developer” -álláshirdetés -“job description”

A keresés találatai így tartalmazni fogják a CV szó szinonimáit, a NOT operátor többszöri használatával pedig tovább szűkíthetjük keresésünket.

2. Közelítés (NEAR)

A közelítés, azaz NEAR használatával olyan szavakra, kifejezésekre kereshetünk egy dokumentumban vagy egy weboldalon, amik egymáshoz közel helyezkednek el a szövegben.

Ez egy úgynevezett közelségkereső, amely automatikusan olyan kifejezéseket fog keresni, amelyek a szövegben legfeljebb 10 szótávolságra vannak egymástól.

Ezt az operátort akkor érdemes használnunk, ha például a JAVA fejlesztőnknek szeretnénk, ha lenne webfejlesztői (web developer) tapasztalata, de nem szeretnénk ezzel nagyon leszűkíteni a keresésünket. Mivel a developer (development, developed) kifejezéssel többféleképpen is találkozhatunk az önéletrajzokban, ezért használjuk a már megtanult “*” (csillag) operátort a szótő kereséséhez. Nézzünk rá egy példát:

~CV “java developer” AND (web NEAR develop*)

Így tehát olyan dokumentumokra keresünk, ahol szerepel a “web” szó, és attól legfeljebb 10 szónyi távolságra a “develop” kifejezés bármelyik alakja.

Amennyiben pontosan szeretnénk meghatározni, hogy milyen távolságra legyenek a szavak egymástól, csak annyit kell tennünk, hogy a NEAR parancs után egy perjellel elválasztva megadjuk a szótávolságot: NEAR/5

3. Fájltípus (FILETYPE)

Ha nem elégszünk meg a szakmai közösségi médiaoldalakon található, sokszor hiányos önéletrajzi szövegekkel, akkor a FILETYPE paranccsal konkrét kiterjesztésekre szűrhetünk a Google-ön. Mivel a legtöbb CV “PDF” formátumban van feltöltve az internetre, nézzünk először erre egy példát:

~CV “java developer” Filetype: pdf

Ha más fájtípusokkal is szeretnénk bővíteni a keresést, egyszerűen csak az OR operátort kell használnunk:

~CV “java developer” (Filetype: pdf OR Filetype: doc)

4. SITE:

Nem véletlenül hagytuk a végére az alábbi keresési parancsot: az eddig felsorolt Booleaneket, és ezt kombinálva a legtöbb szakmai közösségi médiaoldalon tudunk profilokat keresni, anélkül hogy elő kelljen fizessünk a prémium szolgáltatásokra.

Nézzük meg, hogy ha a Linkedinen szeretnénk keresni önéletrajzokat, akkor hogy nézne ki a fenti példánk:

site:linkedin.com ~CV “java developer” AND (web NEAR develop*)

A parancsot tehát szóköz nélkül kell beírnunk, utána pedig az eddig megszokott módon bővíthetjük és szűkíthetjük a keresésünket más operátorok hozzáadásával.