Minden, amit egy recruiternek tudnia kell a Boolean keresésről:


A Boolean keresés egy angol matematikusról, George Boole-ról kapta a nevét, aki a 19.században megalkotta a Boole-algebrát, amit a mai napig használunk alapvető számítógépes műveletekhez. Informatikai értelemben a Boole-algebra logikai összefüggések tanulmányozására alkalmas szimbolikus módszer.

Manapság gyakorlatilag az összes nagyobb adatbázishoz kapcsolódó keresés erre a Boolean logikára épül. Az úgynevezett Boolean operátorokat — amelyekkel a cikkben részletesebben fogunk foglalkozni — használhatjuk többek között a Google-ön, a Linkedinen, a Professionön, és a jelöltkezelő rendszerek adatbázisaiban is, segítségükkel specifikálhatjuk a keresési paramétereinket, szűkíthetjük keresésünk eredményeit.

Bár a fent említett weboldalak mindegyikén megtalálható már a szűrési opció, aminek a segítségével Boolean nélkül is megszabhatunk különböző keresési paramétereket, ez sokszor jóval körülményesebb, mint operátorokat használni, illetve néhány oldalon csak korlátozottan használható annak, aki ingyenes csomagot használ. A Linkedin alapcsomagja például csak 100 önéletrajz böngészését engedélyezi havonta, így aki nem rendelkezik Premium előfizetéssel, annak kifejezetten hasznos lehet, ha a limitet megkerülve, a Google-ön keresztül keres profilokat.

A Booleaneket mindig nagybetűvel szedve használjuk, a keresési motorok csak így tudják megkülönböztetni ezeket a többi paramétertől. Az alábbiakban néhány példán keresztül bemutatjuk, hogy milyen operátorokat használhatunk kereséseinkhez:

Alapvető Boolean operátorok

1. AND

2. OR

3. Zárójelek ( )

4. NOT

5. Idézőjelek “”

6. Csillag *

1. AND

Az AND, azaz ÉS operátort akkor használjuk, ha egynél több keresési kritériumot szeretnénk megadni az eredmény szűkítéséhez. Például, ha egy olyan szakembert szeretnénk találni, aki jártas JAVA-ban és Angularban, és mellette menedzser szintű tapasztalatokkal is rendelkezik, akkor a következőt kell beírni a keresőmotorba vagy a jelöltkezelőbe:

java AND angular AND manager

Minél több kritériumot adunk meg, annál szűkebb lesz a találati listánk, így nem kell több száz CV-t átnéznünk, hogy megtaláljuk a keresett szakemberünket.

2. OR

Az OR, azaz VAGY operátor keresésünk kibővítésére szolgál, segítségével például különféle rokon értelmű szavakat adhatunk a találati listához. A fenti példából kiindulva, menedzser szintű fejlesztőt valószínűleg nem csak a “manager” paraméterrel fogunk találni, ezért érdemes a “leader” szót is belevennünk a keresésünkbe. Ezek alapján így fog kinézni a Boolean karakterláncunk:

java AND angular AND manager OR leader

3. Zárójelek

Ha a fenti stringet beírjuk a keresőnkbe, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy az OR operátor előtti kikötések nem feltétlenül fognak érvényesülni, így olyan vezetőket is megkapunk találatként, akik nem jártasak JAVA-ban és Angularban. Ez azért van, mert ahogy a matematikai műveleteknél is, a Boolean láncoknál is alkalmaznunk kell zárójeleket ahhoz, hogy a keresőmotor megfelelően priorizálja a műveleti sorrendet. Az előző példa tehát helyesen így nézne ki:

java AND angular AND (manager OR leader)

4. NOT

A NOT operátort akkor használjuk, ha bizonyos paraméterek ki szeretnénk zárni a keresési eredményeink közül. Például ha egy JAVA-ban és Angularban jártas szakembert keresünk, aki nem középvezetői szintű pozícióban van, akkor az alábbi stringet kell alkalmaznunk:

java AND angular NOT manager

A keresőoldalak nagy részén a NOT helyett használhatjuk a “-” jelet is, ebben az esetben csak arra kell figyelnünk, hogy a kizárandó kifejezést szóköz nélkül kapcsoljuk a stringünkhöz.

java AND angular -manager

5. Idézőjelek

Ezt az operátort talán senkinek nem kell bemutatni, az idézőjeleket használjuk leggyakrabban a kereséseinkhez. Segítségükkel több szót is összeköthetünk, és egyetlen kifejezésként kereshetünk rájuk. Ha például kizárólag JAVA team leaderek önéletrajzait keressük, akkor ezt kell beírnunk:

“java team leader”

6. Csillag

A “*”, azaz angolul asterisk operátort akkor érdemes használnunk, ha egy szó különböző variációra szeretnénk keresni. Az önéletrajzokban ugyanazok a készségek többféle verzióban is szerepelhetnek: az administrator szó szerepelhet például administration, administer formában is, így ha nem szeretnénk egyenként beírni ezeket, elég csak a szótő után egy csillagot tennünk.

admin*

Így az összes olyan CV-t meg fogja találni a keresőmotor, amiben az admin szótő szerepel.